Grænserne for afgiftsfrie gaver reguleres årligt. I 2022 kan du nu give et nært familiemedlem, herunder eksempelvis dine børn, et skattefrit beløb på kr. 69.500. Dette beløb kan hver af dine børn således modtage i 2022 fra dig som forælder. Det betyder også, at to forældre samlet kan give hvert barn kr. 139.000 skattefrit.

Ønsker du at give gaver til øvrige familiemedlemmer, så kan du læse mere om beløbsgrænserne for afgiftsfrie gaver her.

Gør din gave til særeje

Giver du dit barn en gave, er det vores klare anbefaling, at du opretter et gavebrev. I gavebrevet kan du angive, at den modtagne gave skal være dit barns særeje. Dette er med til at sikre dig selv og dit barn som gavemodtager.

Du skal særligt være opmærksom på, at såfremt du har et ønske om, at gaven skal være dit barns særeje, skal dette bestemmes i forbindelse med at gaven gives – og du har dermed ikke mulighed for at angive det efterfølgende.

Når det i gavebrevet er angivet, at gaven skal være særeje, vil dit barn ikke efterfølgende kunne ændre denne beslutning, medmindre du i gavebrevet har åbnet op for denne mulighed – det er op til dig.

Konsekvensen af manglende særejebestemmelse

Konsekvensen af en manglende særejebestemmelse er, at gaven vil blive delt med dit barns ægtefælle i tilfælde af skilsmisse eller død. Gaven vil således indgå i delingsformuen i ægteskabet.

Har du derimod sørget for at gaven er kombineret med særeje, betyder det, at dit barns ægtefælle ikke vil få del i gaven, hvis der senere skulle foreligge en begæring om skilsmisse eller separation. På denne måde sikrer du, at dit barn ikke skal dele det, som du med stor glæde og fornøjelse har givet til dit barn.

Er du i tvivl om, hvilken særejeform der skal angives i gavebrevet, kan du læse mere om nogle af særejeformerne her.

Kontakt ditAdvokathus

Hvis du har spørgsmål til gaver og særeje, er du meget velkommen til at kontakte ditAdvokathus på 97 32 09 99. Hos os har vi bred erfaring inden for området og kan hjælpe dig med udarbejdelse af et gavebrev med bestemmelse om særeje. Vi er dine lokale advokater i Ringkøbing, Skjern og omegn.