DitAdvokathus’s advokater har mange års erfaring i at føre retssager inden for flere specialeområder, og vi kan føre din sag ved både byretten, Landsretten og Højesteret.
Vi vil indledningsvist vurdere din sag, og rådgive dig om, hvorvidt sagen skal forliges, eller om der skal stævnes.
Retssag
Er det ikke muligt at indgå et forlig, kan en retssag være den sidste mulighed for at opnå sit krav. Der er mange overvejelser, der skal gøres, inden man anlægger retssag, eftersom samarbejdet med modparten alt andet lige vil være historie, uanset udfaldet.
Vi rådgiver jer i fasen inden retssagen anlægges. Hvis sagen skal føres, rådgiver vi dig om relevante juridiske forhold, strategi for sagens førelse, ligesom vi udfærdiger de processuelle dokumenter, der er nødvendige for sagen.
Det bør løbende overvejes, om sagen skal forliges. Et forlig er en frivillig aftale mellem parterne, hvor begge parter giver køb på en del af sit krav. Vi vil under sagen flere gange bede dig om at forholde dig til et forlig, eftersom en retssag kan udvikle sig løbende, både hvad angår økonomi og tid. Forligsdrøftelser bør derfor aldrig være et punkt, som kun drøftes én gang.
Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til en problemstilling, så kontakt os for en gratis og uforpligtende drøftelse af din sag.
Økonomi
Der er stor forskel på, hvad en retssag koster. Det kommer primært an på sagens kompleksitet samt hvor stort et beløb, sagen drejer sig om. Det vil også afhænge af, om sagen forliges undervejs, om der skal være syn og skøn, mv. Disse omkostningsmæssige overvejelser vil være en del af vores løbende rådgivning.
Forsikringsretshjælp og fri proces
Hvis du står overfor en retssag, har du mulighed for få dine omkostninger dækket via dit forsikringsselskab eller ved fri proces.
Hvis dit forsikringsselskab skal dække omkostningerne, er det en forudsætning, at du på tidspunktet for tvistens opståen har en gyldig retshjælpsforsikring. Denne er indholdt i din indboforsikring.
Forsikringsselskabet skal give tilsagn om retshjælp, før du er dækket. Vi vil søge om retshjælpen for dig, når vi påtager os sagen. Der vil typisk være en selvrisiko svarende til 10 % af omkostningerne.
Hvis din indtægt er under kr. 344.000 (2021-niveau), kan du desuden søge fri proces. Opfylder du betingelserne for fri proces, er du fritaget for selvrisikoen ved din retshjælpsforsikring.
Tid
Inden man indgår i en retssag, skal man være bevidst om, at en retssag tager tid. Også af denne grund bør muligheden for et forlig løbende overvejes.
Se forløbet i en retssag herunder:
- Gratis og uforpligtende vurdering af din sag.
- Undersøgelser
- Juridiske undersøgelser, indsamling af dokumenter, kontakt til vidner mv.
- Sagens forberedelse
- Udfærdigelse af stævning, hvis du anlægger sagen. Udfærdigelse af svarskrift, hvis det er dig, der er blevet stævnet. Herefter vil vi deltage i telefonretsmøde med retten og modpartens advokat, hvor det videre forløb planlægges.
- Udfærdigelse af yderligere processkrifter samt løbende møder med dig.
- Hovedforhandling
- Mødet i retten kaldes for “hovedforhandlingen”. Vi vil inden hovedforhandlingen holde et forberende møde med dig, hvor vi gennemgå sagen, ligesom vi vil forberede dig på, hvad det vil sige at møde i retten, således at du føler dig tryg og forberedt, når vi skal i retten.
- Dom
- Ved hovedforhandlingens afslutning kan dommeren spørge, om parterne er interesseret i at høre rettens tilkendegivelse. En tilkendegivelse tilbydes kun, hvis retten allerede efter hovedforhandlingen ved, hvordan en dom vil falde ud. En tilkendegivelse er derfor en mulighed for at få sagens resultat med det samme. Man kan enten acceptere tilkendegivelse eller bede om en skriftlig dom. Accepteres tilkendegivelsen, er der ikke mulighed for efterfølgende at anke sagen.
- Hvis retten ikke tilbyder en tilkendegivelse, vil retten i stedet fremsende en skriftlig dom, senest 4 uger efter hovedforhandlingen. Vil vil i så fald gennemgå dommen med dig.
- Anke til Landsretten
- Når dommen er modtaget, har begge parter 4 uger til at anke dommen til Landsretten.
Vil du vide mere?
Har du et konkret spørgsmål, er du velkommen til at ringe til en af vores specialister på området. Du kan også klikke på knappen nedenfor, så kontakter vi dig indenfor 24 timer.
Kontakt os