Samlivsoverenskomst
For samlevende gælder der ikke regler for deling af formuen, hvis man går fra hinanden, ligesom der gør, hvis man er gift.
Dette er reglen uanset hvor længe, man har boet sammen.
Som samlevende har man dog mulighed for at tage stilling til den økonomiske deling, hvis man senere måtte gå fra hinanden ved at oprette en samlivsoverenskomst.
En samlivsoverenskomst er en aftale mellem samlevende, hvori det beskrives, hvilke genstande I hver især havde med jer ind i det papirløse forhold, hvordan økonomien under forholdet skal reguleres, samt hvordan fordelingen skal være, hvis samlivet ophører.
Hvis du og din samlever flytter fra hinanden og deling af aktiverne skal ske, kan det være svært at blive enige herom, hvis I ikke er på talefod. Af denne grund er en samlivsoverenskomst helt essentielt, da I på forhånd har aftalt, hvordan ejendelene skal deles.
Det er vores klare anbefaling, at hvis du og din samlever lever i et papirløst forhold, bør I få udarbejdet en samlivsoverenskomst, som kan skabe tryghed og klarhed, hvis samlivet skulle slutte.
Samejekontrakt
Mange ugifte par, søskende eller venner ejer aktiver, herunder bolig, bil eller sommerhus, i sameje. I sådanne tilfælde er det vigtigt at sikre sig ved oprettelsen af en samejekontrakt.
En samejekontrakt er en aftale mellem eksempelvis dig og din samlever, der indeholder vilkårene for de aktiver, som I ejer i fællesskab. Kontrakten er med til at opstille regler for, hvilke rettigheder og vilkår, der skal være gældende, såfremt I ønsker at gå fra hinanden.
På denne måde er samejekontrakten med til at afværge konflikter, der eventuelt ville opstå i tilfælde af, at jeres samliv ophører.
Nedenfor ses eksempler på, hvad der konkret kan tages stilling til i samejekontrakten, hvis I eksempelvis har købt fast ejendom i sameje:
- Praktiske opgaver vedrørende boligen
- Faste udgifter til boligen
- Vedligeholdelse af boligen
- Fordelingen af salgsprovenuet
- Muligheden for overtagelsen af boligen
- Til hvilken pris skal boligen kunne overtages mv.
Mange forhold kan således reguleres i samejekontrakten, og den giver dermed en klarhed og tryghed for jer, da der på forhånd konkret er taget stilling til, hvordan retsstillingen skal være, hvis en konflikt opstår.
Udarbejdes der ikke en samejekontrakt, vil forholdet reguleres efter de almindelige juridiske regler, hvilket i jeres situation vil betyde, at alle beslutninger som udgangspunkt skal træffes i forening.
Vi oplever, at det ikke altid er muligt at nå til enighed midt i en konflikt – og derfor er samejekontrakten netop løsningen på dette.
Hvis du har spørgsmål vedrørende samejekontrakten eller ønsker en nærmere drøftelse herom, er du meget velkommen til at kontakte os.



Vil du vide mere?
Har du et konkret spørgsmål, er du velkommen til at ringe til en af vores specialister på området. Du kan også klikke på knappen nedenfor, så kontakter vi dig indenfor 24 timer.
Kontakt os