I mange ægteskaber er der delingsformue, tidligere kendt som fælleseje. Når du gifter dig, vil der automatisk opstå delingsformue. Dette betyder, at hvis du senere bliver skilt, skal din ægtefælles og din økonomi som udgangspunkt deles med halvdelen til hver. Undtaget herfra er dog pensioner. I forbindelse med separation og skilsmisse, opstår der ofte tvist om delingen af økonomien. Ved at oprette en ægtepagt har du og din ægtefælle mulighed for at bestemme, at visse aktiver ikke skal indgå i en deling (særeje), hvis I mod forventning senere skulle blive skilt. Der er i dag stor grad af aftalefrihed ved oprettelse af ægtepagter, hele eller dele af jeres formue kan derfor inkluderes stort set efter jeres ønsker.

Særeje er den del af formuen, som du ved ægtepagt forbeholder dig, eller som tredjemand som vilkår for enten arv eller gave har besluttet skal forbeholdes modtagerægtefællen. Ved hjælp af en ægtepagt er det hermed muligt at oprette aftaler om særeje. Dette kan være med til at give en økonomiske tryghed og sikring.

Der er flere muligheder, hvis du ønsker at oprette et særeje, herunder blandt andet skilsmissesæreje, fuldstændig særeje og kombinationssæreje:

Skilsmissesæreje

Skilsmissesæreje indebærer, at du ikke skal dele din formue med din ægtefælle, såfremt I skal skilles. Hvis du afgår ved døden, er der i stedet formuefællesskab i ægteskabet, hvorved jeres formuer skal deles.

Fuldstændigt særeje

Fuldstændig særeje indebærer, at du hverken skal dele din formue med din ægtefælle ved separation, skilsmisse og død. Dog er det værd at bemærke, at denne type særeje har den konsekvens, at længstlevende ægtefælle ikke kan sidde i uskiftet bo.

Kombinationssæreje

Kombinationssæreje indebærer en kombination af skilsmissesæreje med fuldstændigt særeje.

 

https://youtube.com/shorts/iWoED4kzyZ8?feature=share

Hvis du er interesseret i professionel og personlig rådgivning i relation til ægtepagter og særeje, er du meget velkommen til at kontakte os.

Andreas_advokat_ringkoebing_skjern_c

Andreas Leidesdorff

Advokat (L) – Indehaver
al@ditadvokathus.dk – 4023 9078

 

Berit_advokat_ringkoebing_skjern_c

Berit Holmstrøm

Advokat (L)

bh@ditadvokathus.dk5350 4100

 

Kim_advokat_ringkoebing_skjern_c

Kim Stensgård

Advokat (H)

ks@ditadvokathus.dk3078 897

 

Vil du vide mere?

Har du et konkret spørgsmål, er du velkommen til at ringe til en af vores specialister på området. Du kan også klikke på knappen nedenfor, så kontakter vi dig indenfor 24 timer.

Kontakt os