Indledning

Du har måske hørt om GDPR i forbindelse med virksomheder og databrud, men har du overvejet, hvordan det påvirker dig som privatperson? Den Generelle Databeskyttelsesforordning, bedre kendt som GDPR, er ikke kun et anliggende for virksomheder. Det har også en direkte indflydelse på dig og dine rettigheder i forhold til personlige data. I denne artikel vil vi guide dig igennem de væsentligste aspekter af GDPR, som du skal kende til.

Hvad er GDPR?

Den Generelle Databeskyttelsesforordning (GDPR) er en lov, der trådte i kraft i EU den 25. maj 2018. Den har til formål at harmonisere databeskyttelseslovgivningen i EU-landene og give EU-borgere større kontrol over deres personlige data.

Rettigheder under GDPR

Som EU-borger har du en række rettigheder i henhold til GDPR:

 • Ret til at blive informeret
  • Du har ret til at vide, hvilke data en organisation indsamler om dig, hvordan de bruger dem og hvorfor.
 • Ret til adgang
  • Du kan anmode om at se de data, en organisation har gemt om dig.
 • Ret til berigtigelse
  • Hvis de data, der er gemt om dig, er ukorrekte, har du ret til at få dem rettet.
 • Ret til sletning
  • I visse tilfælde har du ret til at få dine data slettet, også kaldet “retten til at blive glemt”.
 • Ret til begrænsning af behandling
  • Du kan under visse omstændigheder anmode om, at behandlingen af dine data bliver begrænset.
 • Ret til dataportabilitet
  • Du har ret til at modtage dine data i et struktureret, almindeligt anvendt og maskinlæsbart format.

Hvordan påvirker det dig som privatperson?

Når du bruger sociale medier

Sociale medieplatforme som Facebook og Instagram er underlagt GDPR, hvilket betyder, at du har ret til at vide, hvordan de bruger dine data.

Online shopping

Når du handler online, indsamler butikkerne data om dig. GDPR sikrer, at de oplyser, hvordan disse data bliver brugt, og giver dig mulighed for at trække dit samtykke tilbage. Det er denne indsamling af data du oftest bedes acceptere når du tilgår et nyhedsmedie eller en e-shop.

Offentlige tjenester

Også det offentlige skal overholde GDPR. Det betyder, at du har ret til at vide, hvilke af dine data der bliver brugt, og til hvilke formål.

Hvad kan du gøre?

 1. Læs privatlivspolitikker: Selvom det kan være tidskrævende, er det vigtigt at læse og forstå, hvordan dine data bliver brugt.
 2. Anvend sikre passwords: Stærke og unikke passwords er afgørende for din databeskyttelse.
 3. Vær opmærksom på phishing-angreb: Lær at genkende forsøg på svindel, der prøver at få adgang til dine personlige data. Virksomheder og tjenester vil sjældent kontakte dig uden specifik information om hvorfor du bliver kontaktet. Tænk dig altid godt om før du indtaster en kode eller kortoplysninger.
 4. Hold din software opdateret: Opdateringer indeholder ofte sikkerhedsforbedringer, der beskytter dine data.

Konklusion

GDPR har som mål at give dig kontrol over dine egne data. Som privatperson bør du kende dine rettigheder og være proaktiv i beskyttelsen af dine personlige data. Hvis du følger ovenstående råd, er du godt på vej til at tage kontrol over din egen digitale tilstedeværelse.

Kontakt

Har du som privatperson eller virksomhed spørgsmål vedrørende GDPR, er du altid velkommen til at kontakte os hos ditAdvokathus. Vi står klar til en uforpligtende samtale, og ender det i en juridisk konflikt, også med rådgivning og repræsentation.