Søndag aften den 18. april 2021 kunne engelske medier som de første ”breake”, at 12 af Europas største fodboldklubber har slået sig sammen med planer om at danne en ny turnering, European Super League.

De involverede klubber er på nuværende tidspunkt AC Milan, Inter Milan, Juventus (Italien), Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City og Tottenham (England). Ifølge klubberne er det planen, at turneringen skal suppleres med yderligere en række klubber.

Fodboldens struktur

Udmeldingen fra ovenstående klubber er yderst kontroversiel af mange grunde, men særligt fordi de pågældende klubber for første gang i Europa vil skabe en lukket turnering uden op- og nedrykning. For at forstå denne problematik, er det nødvendigt at kende til den pyramideform, som har kendetegnet europæisk fodbold i generationer.

Den europæiske model

I Europa – og i det meste af verden – er fodbolden kendetegnet ved et økosystem, hvor der efter hver sæson, findes op- og nedrykkere, og hvor der i de bedste rækker i Europa kåres en vinder. I Danmark betyder dette, at et hold i teorien over en årrække kan spille sig fra serie 6 til Superligaen.

De bedst placerede hold i de bedste rækker, kvalificerer sig herefter til næste sæsons europæiske turneringer, Europa League eller Champions League. Det er således alene de sportsligt bedst præsterende hold fra foregående sæson, som spiller med i næste års europæiske turneringer.

Den amerikanske model

Særligt i USA opererer man med en anden model i flere sportsgrene, herunder basketball, amerikansk fodbold og baseball. I disse sportsgrene er der ingen op- og nedrykkere. Det er de samme hold, som år efter år konkurrerer om at vinde rækken.

De enkelte modeller har sine fordele om ulemper, som ikke vil blive behandlet yderligere i dette indlæg.

Kan de to modeller eksisterer sammen?

Det er derfor stridende mod den traditionelle struktur at etablere en lukket turnering. De 12 klubber har dog fået finansieret turneringen af investeringsbanken J. P. Morgan, som medfører enorme præmiesummer til de inviterede klubber. De 12 klubber vil således skabe en turnering, hvor de kan fordele præmiepengene mellem sig – summer, som er betydeligt mere, end hvad nuværende topplaceringer i Champions League kan kaste af sig.

Klubberne har dog fortsat i sinde at konkurrere på nationalt niveau. De engelske klubber vil således fortsat spille med i Premier League, hvis det står til dem selv. Men skal de 6 klubber have lov, hvis de modtager astronomiske summer, som de øvrige 14 hold i Premier League ikke har mulighed for at spille sig til? Dette vil være konkurrenceforvridende, og også derfor har flere nationale og internationale forbund været ude og kritisere idéen om European Super League.

Jura

Alle klubber i Europa er underlagt de nationale fodboldorganisationer, som igen er underlagt UEFA, som endeligt er underlagt FIFA.

Det følger af FIFA’s Regulations Governing International Matches, Artikel 6, at ”International Matches may only be authorized by FIFA, a Confederation or a Member in accordance with these regulations.”

Også af denne grund synes European Super League som et fatamorgana. Klubberne har ganske enkelt ikke den fornødne hjemmel til at etablere et internationalt alternativ til de eksisterede europæiske turneringer.

Artikel 14 lyder: ”Any violation of the regulations shall be sanctioned in accordance with the FIFA Disciplinary Code and/or the FIFA Statutes.”

FIFA og UEFA har derfor hjemmel til at straffe de involverede klubber. Den 19. april 2021 har UEFA meldt ud, at de pågældende klubber vil blive suspenderet fra nationale ligaer, mens de pågældende spillere kan se langt efter at få lov til at repræsentere sit land ved EM (UEFA) og VM (FIFA).

Undertegnedes bemærkninger

Selve timingen i udmeldingen er blevet stærkt kritiseret af bl.a. tidligere Manchester United-spiller Gary Neville: Han hævder, at alle klubber har været hårdt ramt af COVID-19, og at udmeldingen derfor får mange til at se sort.

For mig at se er timingen dog nøje planlagt, eftersom den kommende struktur for Champions League har været planlagt at skulle drøftes netop dags dato, den 19. april 2021. Forhandlingerne er hver gang præget af primært to hensyn: UEFA ønsker en større kommercialiseringen af sit produkt ved at udvide turneringen med flere hold. Modsat ønsker særligt de største klubber ikke en udvidelse, da dette vil betyde flere kampe i en i forvejen travl kalender, ligesom ”penge-kagen” skal deles i endnu flere stykker.

Udmeldingen om European Super League er et drastisk skridt i disse forhandlinger.

Dog er det undertegnedes overbevisning, at vi i de kommende uger vil se, at parterne finder hinanden, og at de største klubber dropper deres European Super League-projekt mod at få en større andel af Champions League-kagen.

Sagen er nemlig den, at UEFA ikke kan undvære de største klubber i sine turneringer, men de største klubber, kan heller ikke undvære at være en del af de nationale ligaer, som administreres af UEFA. European Super League som en parallel turnering er ikke realistisk, og derfor vil turneringen i den foreslåede form dø, før den overhovedet er kommet i gang.