Ejeraftaler – Hvad er det? En ejeraftale er en aftale mellem ejerne af en virksomhed, der regulerer deres indbyrdes forhold og rettigheder. Begreberne medsalgsret og medsalgspligt er ofte en del af en ejeraftale og har betydning for, hvordan ejerskifte og salg af ejerandele kan finde sted.

Ejeraftalen danner grundlaget for virksomhedens drift og beslutningstagning, og er en vigtig del af virksomhedens fundament. Aftalen sikrer, at alle ejere er enige om de grundlæggende principper og arbejder sammen mod fælles mål.

Medsalgsret er en rettighed, som giver en eller flere medejere mulighed for at sælge deres ejerandel samtidig med en anden medejer. Dette betyder, at hvis en medejer ønsker at sælge sin ejerandel, har de øvrige medejere ret til at inkludere deres ejerandele i salget under samme betingelser. Medsalgsretten hjælper med at sikre en retfærdig fordeling af salgsmuligheder blandt ejerne og kan være særligt relevant, når der er tale om større virksomhedstransaktioner.

Medsalgspligt er en forpligtelse, der pålægger en medejer at sælge sin ejerandel, hvis en eller flere andre medejere sælger deres ejerandele under bestemte betingelser. Medsalgspligten sikrer, at ingen medejer bliver “tvunget” til at fortsætte samarbejdet med en ny medejer, som de ikke har valgt selv. Denne bestemmelse kan være med til at skabe tryghed og forudsigelighed for alle parter i virksomheden.

Men hvorfor er medsalgsret og medsalgspligt så vigtige overvejelser at gøre sig når man opretter et selskab? Forståelsen og brugen af medsalgsret og medsalgspligt sikrer, at alle medejere behandles retfærdigt og med respekt for deres interesser. Disse bestemmelser kan bidrage til at opretholde et sundt samarbejde mellem ejerne og skabe en stabil platform for virksomhedens fremtidige vækst og udvikling. Det er vigtigt at overveje og nøje udarbejde disse bestemmelser i ejeraftalen for at skabe klarhed og forudsigelighed for alle parter.

Hvis du har spørgsmål om ejeraftaler, medsalgsret og medsalgspligt, salg af ejerandele, eller ønsker rådgivning i forbindelse med udarbejdelsen af en ejeraftale, er du altid velkommen til at kontakte vores eksperter inden for selskabsret. Vi står klar til at hjælpe og rådgive dig og din virksomhed med at navigere gennem disse juridiske aspekter og sikre det bedst mulige fundament for dit samarbejde med dine medejere.